Bromazolam is een slaap- en kalmeringsmiddel. Deze middelen noemen we ook wel benzodiazepinen. Soms worden dit soort medicijnen door een arts voorgeschreven als iemand last heeft van angst of problemen met slapen. Sommige mensen gebruiken deze middelen zonder recept. Om rustig te worden of om te kunnen slapen na het gebruik van andere drugs. Dat kan gevaarlijk zijn. Ook zijn veel benzodiazepinen verslavend.
Bromazolam is geen officieel medicijn. Het kan dus niet door een arts worden gegeven. Het is een Nieuwe Psychoactieve Stof (NPS), of designer drug. Daarom weten we nog weinig over de risico’s of dosering. Veel informatie komt van mensen die hierover schrijven op internet.
Bromazolam komt voor in kleine pilletjes (pellets). Die worden verkocht in verschillende sterktes.
Hoe werkt bromazolam?
Bromazolam is een stof die behoort tot de groep benzodiazepines. Dit soort medicijnen worden soms door een arts voorgeschreven vanwege de kalmerende en angstverminderende werking. Of om beter te slapen.
Bromazolam werkt op bepaalde stoffen in de hersenen, waardoor de zenuwactiviteit vermindert. Hierdoor voelt de gebruiker zich rustiger.
Omdat het geen officieel medicijn is, is er nog bijna geen onderzoek gedaan op mensen. We weten dus weinig over de precieze werking.
Gebruikers op internet schrijven over de volgende effecten:
- Gevoel van ontspanning en rust
- Minder angst
- Slaperigheid
- Lichaam en spieren voelen slap (zwaar) aan
Er kunnen ook bijwerkingen zijn:
- Minder oplettend, traagheid
- Wazig zien
- Suf of leeg gevoel
- Minder zin in seks
- Geheugenverlies (je kunt dingen slecht onthouden)
- Voor lange tijd slaperigheid
- Minder makkelijk bewegen (motoriek)
Hoe lang werkt bromazolam?
Bromazolam kan lang werken in het lichaam. 8 tot 12 uur na het innemen kan de gebruiker de effecten voelen.
Dosering
Bromazolam heeft al een effect bij een hele kleine hoeveelheid. Mensen die bromazolam gebruiken schrijven op internet dat zij tussen de 0,5 en 3 miligram nemen. Het is goed om te weten dat de werking per persoon kan verschillen. Ook is het beter om niet nog meer te nemen als je het al op hebt (bijnemen). Het ‘stapeleffect’ zorgt dan voor extra risico.
Is bromazolam gevaarlijk? Wat we weten over de risico’s
Omdat er zo weinig onderzoek naar het middel is gedaan weten we dus nog niet zo veel over de risico’s of gevaren. Maar het lijkt erop dat veel risico’s van stoffen uit dezelfde groep middelen ook gelden voor bromazolam.
Er zijn risico’s op korte en op lange termijn. Er kunnen ook nog risico’s zijn die we nu nog niet weten.
Reactietijd en verkeer: Als je benzodiazepines gebruikt dan is het gevaarlijk om deel te nemen aan het verkeer. Je kunt minder snel reageren. Dus scooter of autorijden, machines besturen en ook fietsen is gevaarlijker dan normaal. Ook onhandigheid en ongelukken hierdoor (bijvoorbeeld vallen) komen vaker voor.
Deze middelen blijven vaak lang in je lichaam. Zelfs als je denkt dat het is uitgewerkt is dat soms niet zo. Word je aangehouden in het verkeer met het middel in je bloed? Dan kun je hier een straf voor krijgen. Op de pagina aantoonbaarheid van alcohol en andere drugs lees je hier meer over.
Verslaving en overdosering: Een ander risico is verslaving. Mensen die het vaak gebruiken kunnen dan moeilijker stoppen met het gebruik. Ze kunnen bijvoorbeeld niet meer slapen zonder. Of voelen zich onrustig of onzeker als ze het niet gebruiken. Iemand die veel gebruikt heeft steeds meer nodig voor hetzelfde effect. Dat heet tolerantie. Plotseling stoppen kan dan gevaarlijk zijn. Een arts kan hierbij helpen of verwijzen naar verslavingszorg.
Soms houden mensen die verslaafd zijn geweest voor langere tijd klachten. Ook als ze het middel niet meer gebruiken. Dat wordt PAWS (Post-Acute Withdrawal Syndrome) genoemd. We weten hier nog weinig over. Op deze pagina lees je meer over PAWS.
Omdat bromazolam alleen wordt verkocht op internet en bij dealers, geeft dit extra risico. Er is dan geen huisarts om het gebruik in de gaten te houden. Iemand kan dan makkelijk te veel nemen of te vaak gebruiken. Ook kan het gebeuren dat er eigenlijk iets anders in de pilletjes zit.
Heb je vragen of maak je je zorgen om het gebruik van jezelf of iemand die je kent? Neem dan gerust eens contact op met de Jellinek Advieslijn. Experts kunnen je dan gratis en vrijblijvend advies geven.
Combinatiegebruik: Ook het gebruiken van bromazolam samen met medicijnen, alcohol of andere drugs (zoals GHB, oxycodon of fentanyl) kan levensgevaarlijk zijn. Hierdoor kan iemand ‘out gaan’ en niet meer reageren. Ook kan iemand hierdoor stikken in het eigen braaksel. Bekijk ook het schema over combinaties van medicijnen met drugs.
Geheugenverlies (black-outs): Gebruik van benzodiazepines kan zorgen voor geheugenverlies. Dat wordt soms een black-out genoemd. Iemand kan onder invloed dingen doen die hen normaal nooit zou doen. Als iemand deze middelen veel gebruikt en voor langere tijd dan kan dat voor blijvende schade aan het geheugen zorgen.